Thursday, June 30, 2011

kueh raya dan juga tak raya sgt

Posted by HomeMade.By.Azza at 11:09 PM 0 comments
salam...
last week berpeluang pulang ke kampung halaman, walaupon sekejap tapi sgt produktif..
cakap banyak macam malas nak taip...layan gambar aje...

square almond

crispy oat

sweet lovely cookies

chocolate chips cookies

Tart chocolate
rasa seme alhamdulillah sedap... wat awal2 untuk buat sample..kot2 ade yg berkenan boleh la order,
business ni dikelolakan oleh my sister...

dan yg ini pula oleh my umi...tp ni x rayer punyer...

kueh ketayap aka gentar alam

chocolate cake by cik lang
okeyh... byk kan nak kena mkn, smp abi wat2 tido sbb nak elak kena panggil makan... itu pon xmasuk lagi kueh karipap, mee goreng, nasi goreng, dll... biasala nenek excited ramai org kat rumah, so seme org kena makan byk2...se'eh dah perot..

anyway, it was a great weekend for us...

p.s: berminat dgn kueh raya? email me at homemade(dot)by(dot)azza(at)gmail(dot)com
      more kueh raya to come

love~~~

Friday, June 24, 2011

blause labuh

Posted by HomeMade.By.Azza at 10:06 PM 0 comments
salam wbt..

alhamdulillah ala kulli hal..

pagi td cek fb then my bestfren pm me asking about baju blause... chat2 rupenye dia dh nk g keje...hihi all the best zazzzz......

pastu, baru la berazam nak menyiapkan projek 1st-time-blause ku itu...dah lama dah start gunting tp bila part jahit lengan x sama...so terbantut la itu projek...tp bila zazzz tanye, mcm nak kena siapkan jer...baru tau pandai k x...hehehe

tadaa....




jenis kain yg diguna menjadikan is tampak mcm formal....mcm jer la kan...tp ok what utk g ofis... tp x nak g ofis pon xpe..jusco au pun ok...next time nak guna kain bunga2 plak la baru casual looking gitu...uhuks

okey... hari ni dah belajar lagi satu skill, kalau nak beli baju blause labuh takat lutut mcm ni, maybe abi kena keluarkan duit sebanyak RM60-70, kalau dapat la kan... so abi jgn risau, kita x yah beli baju siap, abi bayarkan umi beli kain cukup la....tq!

"umi, humaira nak try dulu boleh?"
ade budak excited bila baju umi jahit dah siap..seme jadi dia punyer...
have a great weekend everyone!!!

new update, cik lang sedang berusaha menjadi model terbaik bersama baju rekaan bertemankan humaira untuk hilang debar..hihi


tq cik lang, humaira dapat beskal baru...nee noo nee nooo...
love~~

Tuesday, June 21, 2011

sarung sofa ektorp

Posted by HomeMade.By.Azza at 3:55 PM 6 comments
salam all..
ni kesah kreativiti semalam... weekend aritu pergi jalan2 cari kain...dah lama aim kedai ni nak beli kain untuk buat sarung kusyen @ sofa kat rumah...pilih punyer pilih terpikat la pada kain ni..tebal dan lembut... warna pon dark sesuai bagi mereka yg ada anak kecil yang suke meninggalkan cop jari dan tanda ingatan di atas sofa suci bersih berwarna putih ku itu...yg sekarang sudah tidak putih lagi...cream dan coklat dah jadinya...

jadinya, lepas beli kain, semangat itu sangat membara untuk meneruskan projek jahitan... kalau tau leh siap dalam sehari jer, dah lama dah umi jahit mende ni..aduh!

lukiskan pattern kusyen atas kain
jahit tepi dan kepilkan dua keping
ektorp 2 seat sofa, warna asal - putih bersih
kini dah jadi putih dan biru....hihi
sarung kusyen jer sempat jahit...sarung sofa not yet... maybe next projek kot... masa itu tak tentu lagi bila.. tp yg penting kusyen putih tu dah selamat daripada ancaman kotoran... and its time to wash it...
the detail of the fabric...sgt cantik
skang humaira boleh lanyak ikut suka...tanpa perlu umi kecut perut
nak...nak.... itu jer dia pandai cakap bila umi pgg camera..haish!
alhamdulillah... umi n abi happy ada kusyen cover baru... duit pon selamat, kalau nak beli sarung sebenar... melayang RM329 abi... memang takkan dia buat la kan...! kalau umi jahit, bape hengget jer abi ckp... huhu

alrite...that's all my creativity for today... nak minum petang ape ek arini? kueh? hermm...

love~~

birthday + abi's day

Posted by HomeMade.By.Azza at 3:26 PM 0 comments
salam wbt..

happy birthday and happy father's day to abi... what a good combination?!
oleh yg demikian terjadi upacara menyambut birthday yg simple dekat kedai makan.. order je senang.. no cake or special present...
kegemaran abi....western food, chicken chop
di san Francisco pizza...before bersetuju untk dine in kat situ, abi g tanye dulu halal k x,kalu x umi x mo makan, alhamdulillah ada tp x pamer..so abi mintak nk tgk sijil halal dia, siap satu folder dia bagi... bila kami masuk jer udah ler pekerja dia tgk semacam jer...x per la, yg penting hati tenang menikmati hidangan n its halal...x rugi utk lebih berhati2..

p.s: bayar guna credit card abi eh... tq

love~~

Friday, June 17, 2011

tudung baby

Posted by HomeMade.By.Azza at 12:38 PM 1 comments

They say, "Oh, poor girl, you're so beautiful you know
It's a shame that you cover up your beauty so."
She just smiles and graciously responds reassuringly,
"This beauty that I have is just one simple part of me.
This body that I have, no stranger has the right to see.
These long clothes, this shawl I wear, ensure my modesty.
Faith is more essential than fashion, wouldn't you agree?"
This hijab,
This mark of piety,
Is an act of faith, a symbol,
For all the world to see.
A simple cloth, to protect her dignity.
So lift the veil from your heart to see the heart of purity.
(part of The Veil song lyrics)

salam all...
subhanallah...this song! I love this song, each time I hear it, no matter how many times, it can makes me cry..
sometimes, orang amik pot jer tentang ni, tapi mungkin dulu pernah duduk oversea, I see how people appreciate their faith so much, their hidayah...subhanallah! 

okey... bangun pagi terus cari lirik lagu ni...just because I really want to menginsafi diri ini...
pastu tibe2 dtg idea...TUDUNG!!!
mari buat tudung...sebenarnye dah lama kot potong kain ni, tp size umi, tp kali ni nak buat tudung baby humaira...so kecik kan jer..(gaya mcm senang jer!)

sediakan awning tudung, kali ni guna kain cotton yg comel, letakkan pengeras 
gunting kain jersey mengikut size baby, ikut contoh tudung dewasa tp kecikkan

pin kan kain awning dgn kain tudung, dan jahit kan kedua2nya


aliff baa taa...mari belajar jawi

walaupon baca buku terbalik...yang penting humaira suka pada buku
moga humaira jadi anak yg solehah, yg menjaga hukum Allah, jaga aurat dsb
Alhamdulillah...ya Allah Kau sungguh penyayang... sambil tgk Tanyalah Ustazah TV9
ada pemanggil tanye soalan memang terkena hidung sendiri...tapi jawapan ustazah, subhanallah penyejuk hati ini... umi x pernah menyesal stay kat rumah dan bekerja dari rumah, dapat menjaga anak sendiri...dikurniakan abi yang mampu memberi nafkah sekeluarga..dalam dunia kita x kan dapat semua perkara, ada yang perlu di korbankan untuk mendapat yang lebih baik... TQ Allah, jawapan dr ustazah sesungguhnya dariMu ya Allah...

mari banyakkan berdoa dan mengingatiNya...
dan mari juga memasak kerana perut sudah bernyanyi...krekk


love~~

Thursday, June 16, 2011

strawberry felt

Posted by HomeMade.By.Azza at 1:06 PM 0 comments
salam..
bangun jer terus pikir nak wat projek per hari ni?.. macam2 nak buat tp slalu x dpt due to many reasons.. 
so pagi ni kena productive sket... lagipon tadi maira tido lagi.. ape lagi, korek punye korek kat dalam kotak dlm bilik kreatif ku terjumpa la kain felt yg telah di beli oleh cik long...
merah mak ngah!

Lets do it!!! 
mula2 tekap gambar atas kain felt...lukis cantik2 dan gunting

3 keping kain berbentuk petal dan cantumkan ketiga2 petal dgn jahitan insang pari (nama x sure,yer kee?) 
setelah tercantum, buat bijik2 warna putih menggunakan benang sulam or benang biasa pon boleh, guna jahitan french knot,kot namanya

stuff it with isi bantal, mana bantal yang mcm x guna tu, korbankan jer... kalu x kena la beli khas utk stuffing ni 
dah siap...mcm strawberry x? tp xleh makan ng oreo n milk k humaira...jgn lupe jambul nyer...guna kain felt hijau utk daun

okey, humaira dah bgn dan bersedia menikmati strawberry, oreo n milk... 
projek pagi ni dah siap...rumah dah penuh ng kain felt, dan buku majalah umi...humaira wat kuar dari rak... adus... malam ni kawan2 abi nak dtg rumah, siap ada birthday kawan dia lagi...kek? beli kat stesen minyak pon ok jgk.. x larat la nak masak...lain la birthday org tu kan..uhuk2! (tp secret recipe mcm lg best jer!)
aah cik lang pon nak birthday gak.... cik lang gaji nnt bwk kami g secret rcp eh...tq!

pada yang berminat dgn kain felt ni, ada byk warna sbnrnye...seme cantik2 dan soft.... harga dia RM2 sebesar A4 paper tu....

okey, selamat berkreatif dan selamat berpuasa rejab(ganti)...

love~~

Wednesday, June 15, 2011

baju tidur or sleepwear

Posted by HomeMade.By.Azza at 10:19 AM 0 comments
Salam to all, 
alhamdulillah semalam tibe2 dapat inspirasi nak jahit baju humaira... kain dah lama la beli kan tapi x de idea nak jahit ape... pikir punye pikir rasanya humaira x da baju tido, yang ada seme dah singkat smp tido pon nampak perut kan...kaki pakai stokin tp perut sejuk... masuk angin...huhu

biasala kan... lepas je siap jahit baju, terus la nak pakai... ummi dia yg excited, humaira x kesah pon sbnrnye...hihi... jadinye terus la amik gambor banyak2... 




dah mcm anak harimau jer tgk... oren!!

kali ni rasa nak share mcm mana terjadinya baju tidor yang comel ni...maybe x lengkap tp next time insyaAllah nk share step by step...sebelum itu, inilah baju tido humaira, tibe2 dah terputus lengannya... hihi... kena berani ambik risiko kalau nak pandai... terkorban dah satu baju...x pe nnt umi jahit semula



tekap ukuran baju yang sedia ada pada kertas kajang... or we call this as pattern
dan pin kan pada kain dan gunting mengikut pattern tadi...pastikan bilangan setiap keping tu cukup...
untuk bahagian leher mungkin perlukan pengeras....supaya bahagian ini akan terletak dengan cantik...

\

ini bahagian belakang, letak butang senada yg comel...
Alhamdulillah.. inilah hasilnya...walaupon pelbagai cabaran dlm menyiapkannya iaitu humaira.... huhu sabar je la...

okey, baju dah siap, kain yang tersimpan tu dah diguna...abi x bagi beli kain baru kalau yang dah ada x guna lagi..so minggu ni mungkin boleh g kedai kain...ngeee~

selamat mencuba and have fun!
love~~

Thursday, June 9, 2011

tempahan baju raya

Posted by HomeMade.By.Azza at 2:04 PM 3 comments
(Allahumma bariklana fi rajab wa syaaban waballighna ramadhan)



Ya Allah berkatkanlah kami dalam bulan rejab dan syaaban, 


dan sampaikanlah kami dengan bulan ramadhan...


ex-mrsm k.lipis


sempena hari raya yg bakal menjelma,pasti ramai yang bertanya, baju raya warna pe tahun ni? dah beli ke? dah tempah ke?
kalau beli tak size la plak,kalu tempah leh pilih kain sendiri dan paling penting x mahal sgt. 


oleh yang demikian, kami dengan ini membuka tempahan menjahit baju kurung untuk hari raya. 
baju kurung dewasa dan kanak-kanak.


memandangkan ramadhan bulan mengumpul pahala sebanyak2nya, maka xde lah nak terima tempahan banyak sangat sebab kalau boleh nak cari masa untuk beramal ibadat juga... oleh itu tempahan yang lewat mungkin x dapat dipenuhi... siape cepat dia dapat...


contact me for further info. tq


~love



 

Homemade.By.Azza Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez