Friday, December 31, 2010

Shoulder bag

Posted by HomeMade.By.Azza at 5:37 PM 3 comments
 Alhamdulillah, disebalik kesibukan dan kecelaruan yg berlaku, sempat jugak tu siapkan satu bag
and it was adapted from shoulder bag by Harrods, yang dibeli oleh kakak ipar ku di London, okey!

 seperti biasa mesti mau ada itu inner, kasi cantik dan kemas sama itu bag
and ada tapak kasi keras

dan kemasan zip, mudah dibuka dan ditutup

kemasan tepi yg cantik, serius sama mcm Harrods

memang boleh jual, anyone?
but this one go to cik lang, kira upah la ni kan tolong dekat itu pasar... hihi

love~~

fitted single bedsheet

Posted by HomeMade.By.Azza at 5:09 PM 0 comments
kenape dgn katil ni? kartun dia sungguh comel... humaira suke ketok2 (as usual)
sebenarnye, cadar ini adalah homemadebyazza...  sbb tu post kat cni


single bedsheet, and it is a fitted bedsheet.


ini bahagian belakang cadar, ada getah untuk mudah sarung pada tilam


jadinya, cik lang humaira pon suruh buat satu untuk dia, tapi kain dia dah beli awal2, dan I like it very much


sebab fabrik ni ada print bunga2 yg sungguh sweet, dan 100% cotton, sungguh selesa bila humaira guling2

love~~

Sunday, December 26, 2010

Diapers stacker

Posted by HomeMade.By.Azza at 10:29 PM 1 comments
Alhamdulillah....  dapat jugak tangkap gambar2 ni selepas pergi 3 walimah dalam 2 hari, puas...
yer of course gmbr walimah lg menarik drpd gmbr ni, tp x leh post kat cni... 


A Diapers Stacker


with ribbon and ric-rac tape

(nmpk rajin sket) sebab leceh jugak nk buh mende tu


 inilah hasilnya, dengan handle supaya leh gantung di mana2
di katil baby (yg ada sticker princess yg humaira suke ketok2), di dinding, di pintu or di mana2
so xde la diapers tu dok dalam plastik pembungkusnya sahaja kan...
nice!

love~~

Thursday, December 23, 2010

Bib & Blanket

Posted by HomeMade.By.Azza at 4:47 PM 0 comments
Alhamdulillah...ramai akhawat yang baru menimang cahaya mata dan tak lupa juga yang bakal menerima baby.
Jadinya, kena la sediakan hadiah untuk baby mereka kan...

Tapi, paling suke kalu dapat bagi hadiah yg senang dan selalu diguna. Fikir punya fikir, dapat la idea ni...

A Baby Blanket and


 A bib


A snap bib actually


so that, mudah untuk pakaikan pada baby mereka. Mungkin newborn baby x makan mende lain selain susu ibu so guna k bib ni? tp sebenarnye ada baby yang kena pakai bib dari kecik sebab x dpt control air liur lalu membasahi baju mereka yang baru dpt tu... so better be ready.. hehe


fabrik yg digunakan adalah jenis flannel and I love it, baby pon love jugak sebab lembut dan penebat haba yg baik.

okay, the blanket and the bib are ready for the lucky baby and definitely for baby boy sebab ada print gambar bola... cute!!!

love~~

Girl Dress

Posted by HomeMade.By.Azza at 4:15 PM 0 comments
Humaira merupakan cucu sulung sebelah ummi dan cucu yg ke-5 sebelah abi dia. Dia merupakan anak patung mainan bagi atok nenek dan makcik pakciknya kerana dorg suke wat mcm2 pada humaira dan ketawakan dia. Tapi mcm biasa muka dia mcm x de perasaan... mcm ummi dia gak kot...

Humaira punyai seorang sepupu perempuan bernama kakak iqa (5thn). Jadinya, bila buat baju humaira, rase seronok nak wat satu g untuk kakak iqa. 


Bunga baju ni sgt sweet, untuk leher dan lengan bubuh bias tape yg warna seakan2 sama

\
Tidak di lupa seluar comel sebab ni dress, kalu x obvious plak jenama diaper humaira pakai, hihi


Humaira bersama kakak iqa di rumah nek ngah mereka.


Kakak iqa bergaya dgn dress aunty dia buat, n abg syahmi pon nak interframe. Sorry abg syahmi, aunty blom menuntut g mcm mana nak jahit baju boy, nnt eh... InsyaAllah

love~~

Tuesday, December 21, 2010

baby blanket aka baby sleeping bag

Posted by HomeMade.By.Azza at 9:45 PM 3 comments
alkisah... setelah berumur 7bulan, humaira sudah pandai meniarap, merangkak, berguling2... alhamdulillah
tapi ada satu masalah especially bila dia tido, walaupon telah di selimut dan dibedung, tetapi bila tgh malam seme dah x melekat kat badan dia.... sebab dia bergolek2 walaupon pejam mata... 

makanya dia akan kesejukan di tgh malam dan mudah dijangkiti selsema...hermm
oleh itu, ummi nya mendapat inspirasi untuk membuat selimut yg tidak akan hilang di tgh malam

tadaaaa!!!!!


 baby blanket aka baby sleeping bag!


dengan zip di bahagian depan, mudah untuk masukkan baby


dan butang di bahagian bahu

fabrik yg digunakan adalah jenis flannel yg tahan sejuk dan sesuai untuk baby kerana lembut


insyaAllah humaira tidak sejuk lagi dan x perlu kongsi selimut dgn ummi....
dgn syarat humaira tak tido macam ni... adoi...
yang best nya selimut ni boleh pakai sambil dia golek2, merangkak dan ape2 yg baby suke buat...
good nite humaira....plz go to sleep, ummi nak tido...

love~~

Tote bag

Posted by HomeMade.By.Azza at 9:36 AM 0 comments

alhamdulillah berjaya menjahit a tote bag... its 20" x 20"
keseluruhan bag ni di lapik interfacing yg medium hard supaya nampak kemas dan cukup keras dan kukuh



ni inner bag... siap ada pocket yg ada elastic lagi... supaya isi barang x terkeluar... dan ada velcro untuk menutup bag dgn kemas


di depan ada poket yg besar, 9"x 9" dgn pengeras supaya nmpk kemas,


ia telah digunakan untuk mengisi baju humaira yg x basuh lagi bila balik dari kampung... mula2 memang la untuk baju wangi tapi bila balik dah jadi x wangi sgt.. huhu


love~~

Monday, December 20, 2010

smocking style bebek

Posted by HomeMade.By.Azza at 1:49 PM 3 comments

nak namakan ape yer baju ni? smocking style bebek, maybe? hihi



kaki seluar pon diletakkan getah supaya style sama ng dress... tp bila pakai, muat2 jer kaki humaira...

and here humaira wearing her bebek at makcik timet's wedding... cube teka, baju ku sama ng baju humaira just with different style, ofcourse... ! say hi to cik nadia n moma to be cik ecah...!!

love~~

Baju Kurung baby

Posted by HomeMade.By.Azza at 12:17 PM 0 comments

jeng2... baju kurung pertama little humaira... dijahit oleh nenek humaira tersayang...


tapi nak menyebok juga.... beads yg comel itu dijahit olehku yer... bersama butang cheong sam itu... hihi


inilah hasilnya... di pakai di hari bahagia hari raya~
walaupon humaira x tgk kamera,dia tgk abi dia yg berlari cepat2 sbb wat timer kat kamera... hihi
siap pakai tudung....kejap je untuk tangkap gambar pastu cabut, panas kot kepala dia...

love~~

1st baby dress

Posted by HomeMade.By.Azza at 11:55 AM 1 comments

love the lace so much... cantik


ini adalah baju little humaira yg pertama ku jahit.... pastu perasan anak tu kecik, dah la x muat, kena alter sket dgn menambah zip, maybe kat blakang..... huhu x wat lagi

dan untuk menghabiskan lagi kain, satu lagi dress dibuat, but this one ada smocking gitu... I like


love~~

Sunday, December 19, 2010

welcome to my closet

Posted by HomeMade.By.Azza at 8:38 PM 0 comments
selamat datang ke almariku


almari yg penuh dengan idea yang mungkin juga kreatif dan mungkin juga hanya untuk mengisi masa yang ada atau memenuhkan lagi ruang di rumah ku atau rumah ummi ku...


I am still new and learning...but ready... bersedia untuk belajar dan membuat salah, kerana melaluinya baru ku tahu erti senang dan susah...


di blog ini mungkin boleh ditemukan pelbagai hasil sentuhan tanganku yang tersendiri... terdiri daripada hasil jahitan, masakan, chocolate, craft dll...hihi ignore my bahasa..


and that is why I named it HomeMade.By.Azza




tadaa...here is my sweetheart... little humaira...
(please do not use my baby's picture for any purpose without permission) 


dan dia adalah model terbaik utk setiap hasil kerja ku
and guess what, in this picture she is wearing a dress and scarf that I made myself... air mata tu bukan bermaksud x suke dress yg ku buat tp air mata gembira kot...dia memang mcm tu, hihi



ok here are the dresses for humaira...



ok siap ada underwear jugak supaya nappy x obvious sgt... walaupon it is... hihi


love~~~

 

Homemade.By.Azza Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez