Monday, April 16, 2012

frame gambar berbunga

Posted by HomeMade.By.Azza at 10:04 PM 0 comments
salam wbt..
last time pergi kedai nille dan beli plain board frame..kononnye nak hias cantik2 dengan penuh kreativiti la.. dah beberapa hari dia dok dalam kotak jer.. baru ade idea nk design ape..

barang-barang yg diperlukan
 I used a triple cord, paper flower and pearl from panduro, Selain daripada gam. Maka bermulalah upacara tampal menampal bersama maira.. kite tampal cni, dia cabut tang sana..

simple jer.. 
terjumpa gambar maira dan buh dlm frame
okey..siap.. tibe2 ade budak ngaku dia punye plak.. asik dok main ng frame, bukan stay atas meja jer dah.. dan sudah pasti skang sme pearl dah hilang..okey by the time abes tulis post ni.. flower pon dah di tanggal satu per satu.. so macam mane?? adoyaii

ape2 la maira~

Friday, April 13, 2012

buat abc board

Posted by HomeMade.By.Azza at 6:53 PM 0 comments
salam wbt..

It's abc time!!! Selalunyer maira akan bace abc dekat buku sehinggalah buku itu telah di carik2 oleh dia sndr.. makanye umi kena la buat abc yg lain..

patterned paper yg telah dipotong dgn huruf abc.. n gam

abc yg siap di gunting atas beberapa helai paper yg berbeza dan di gam atas black cardboard
nak boleh ke siap tampal huruf2 sme, macam2 hal la.. berebut gam ng maira la.. dia yang nak tampal la.. senget benget.. tapi itulah aktiviti untuk umi dan maira!

maira and her abc..
Alhamdulillah.... maira sgt gembira dgn abc board barunyer..walaupon tampal guna tape jer..x per la.. asalkan maira nak baca.. alhamdulillah maira dah kenal seme huruf abc.. nanti kite buat abc yg advance plak yer maira...tunggu umi dapat ilham dan masa yg sesuai..kite wat sama2 yer! 

selamat belajar semua!


Monday, April 9, 2012

fabric color

Posted by HomeMade.By.Azza at 7:09 PM 0 comments
 salam wbt.. beberapa hari yg lepas dapat idea nak buat baju maira menggunakan fabric color.
cari la baju dia yg plain dan yg dah x muat utk di jadikan mangsa...

plain shirt 
stencil yg dah di potong perlu di peel the negative layer
stencil yg dah siap dikupas..huhu
transfer stencil pada baju dan sedia utk dicat

proses mengecat menggunakan fabric color tp hitam jer yg ade
dah siap color dan tunggu cat kering sket

peel off the stencil 
iron atas color utk kekalkan dia lebeh lama

nampak macam senang jer.. tu baru stage penyediaan bajunyer, tak termasuk design ape yg nak letak atas baju tu lagi.. mcm2 design yg terpikir, tp yg ni jer yg rase mcm ok sket sbg trial.. juga x termasuk proses penyediaan stencil.. byk jugak cabarannyer..
tapi sudah pasti, hasil akhirnye.. senyuman si kecil bila tgk baju dia ade name dia.. happy sgt..
terus nak pakai, panas g kot baju tu baru lepas iron..hihi

aisyah and butterflies!!! 
"time kasih umi..."
bye~~

Saturday, April 7, 2012

smile, happy and Tq card

Posted by HomeMade.By.Azza at 4:03 PM 0 comments
Salam wbt..

another few cards...

smile! 

bee happy and a 3D rose paper flower
Abi was so proud with these cards. Tq.. walaupon byk jugak dia komen, tp utk improve lagi my skill di masa hadapan.. therefore, I would like to give u this little card.. nanti kite g beli paper lagi..Tq! hehhe

TQ abi
bye~~

Friday, April 6, 2012

Idea kad kahwin

Posted by HomeMade.By.Azza at 4:20 PM 0 comments




Masih mencari idea kad yg sesuai untuk cik lang 

Salam wbt..
Lama dah x update blog ni, dari dulu yg busy menjahit hingga dah tukar hobi.. 

sample kad utk cik lang tp ade budak nak tampal name dia ng butterfly... comot dah!

semua kad tu dibuat sndr, ade peluang bleh share lagi kad2 yg telah di buat.. xde lah pandai pon.. masih belajar... 
bye

Thursday, June 30, 2011

kueh raya dan juga tak raya sgt

Posted by HomeMade.By.Azza at 11:09 PM 0 comments
salam...
last week berpeluang pulang ke kampung halaman, walaupon sekejap tapi sgt produktif..
cakap banyak macam malas nak taip...layan gambar aje...

square almond

crispy oat

sweet lovely cookies

chocolate chips cookies

Tart chocolate
rasa seme alhamdulillah sedap... wat awal2 untuk buat sample..kot2 ade yg berkenan boleh la order,
business ni dikelolakan oleh my sister...

dan yg ini pula oleh my umi...tp ni x rayer punyer...

kueh ketayap aka gentar alam

chocolate cake by cik lang
okeyh... byk kan nak kena mkn, smp abi wat2 tido sbb nak elak kena panggil makan... itu pon xmasuk lagi kueh karipap, mee goreng, nasi goreng, dll... biasala nenek excited ramai org kat rumah, so seme org kena makan byk2...se'eh dah perot..

anyway, it was a great weekend for us...

p.s: berminat dgn kueh raya? email me at homemade(dot)by(dot)azza(at)gmail(dot)com
      more kueh raya to come

love~~~

Friday, June 24, 2011

blause labuh

Posted by HomeMade.By.Azza at 10:06 PM 0 comments
salam wbt..

alhamdulillah ala kulli hal..

pagi td cek fb then my bestfren pm me asking about baju blause... chat2 rupenye dia dh nk g keje...hihi all the best zazzzz......

pastu, baru la berazam nak menyiapkan projek 1st-time-blause ku itu...dah lama dah start gunting tp bila part jahit lengan x sama...so terbantut la itu projek...tp bila zazzz tanye, mcm nak kena siapkan jer...baru tau pandai k x...hehehe

tadaa....




jenis kain yg diguna menjadikan is tampak mcm formal....mcm jer la kan...tp ok what utk g ofis... tp x nak g ofis pon xpe..jusco au pun ok...next time nak guna kain bunga2 plak la baru casual looking gitu...uhuks

okey... hari ni dah belajar lagi satu skill, kalau nak beli baju blause labuh takat lutut mcm ni, maybe abi kena keluarkan duit sebanyak RM60-70, kalau dapat la kan... so abi jgn risau, kita x yah beli baju siap, abi bayarkan umi beli kain cukup la....tq!

"umi, humaira nak try dulu boleh?"
ade budak excited bila baju umi jahit dah siap..seme jadi dia punyer...
have a great weekend everyone!!!

new update, cik lang sedang berusaha menjadi model terbaik bersama baju rekaan bertemankan humaira untuk hilang debar..hihi


tq cik lang, humaira dapat beskal baru...nee noo nee nooo...
love~~
 

Homemade.By.Azza Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez